16-08-2021, 14:39
(15-08-2021, 23:10)Sayha Wrote: Cały czas myślę nad limitami boxów i jedyne, co na razie jest pewne to to, że bez względu na to, jaką decyzję podejmę to część z was będzie niezadowolona. Już w pierwszym poście założyłem, że ta kwestia jest nie do pogodzenia i będziemy musieli się ostatecznie na coś zdecydować, ale może to jest błędne rozumowanie.
Wróciłem do tego założenia i przeanalizowałem alternatywne możliwości rozwiązania tego problemu. Teoretycznie możemy spróbować stworzyć system zachęcający graczy do samoograniczania się w używaniu boxów. Podobną filozofią rozwiązujemy już niektóre problemy na serwerze, jak np. zadania na zmianę profesji, gdzie gracz sam decyduje, czy chce robić czy pomijać questy i każda z opcji ma swoje zalety i wady.
Jak taki system mógłby wyglądać w przypadku tego problemu? Zarówno gra z boxami jak i bez ma swoje plusy i minusy, więc aby zachęcić graczy do ograniczenia użycia boxów powinna wystarczyć dodatkowa nagroda za ich nie używanie. Przykładowo gracz, który w ciągu ostatnich 24h nie logował boxów ma dodatkową premię, jeśli wykorzystał limit częściowo to nagroda będzie mniejsza. Dzięki takiemu rozwiązaniu każdy gracz mógłby grać swoim stylem mając z tego adekwatne korzyści.
Co mogłoby się sprawdzić jako nagroda? Większość obaw związanych z boxami kręci się wokół bicia RB - ogólnie rzecz biorąc boxy są ułatwieniem w zabiciu bossa, dlatego w tych okolicach poszukałem odpowiedzi. Taką nagrodą może być premia do dropu z RB. Boxy zwiększają szansę na ubicie RB, a brak boxów zwiększa szansę na drop. Taki mechanizm w L2 już istnieje pod postacią kary - szansa na drop maleje wraz z różnicą poziomów między postacią a RB. To powinno spełnić swoją rolę jako zachęta.
Pozostawiam wam temat do przegadania. Bez względu, jakie są między nami różnice w podejściu do gry to wierzę, że każdy dostrzega wspólny interes w tym, żeby zatrzymać na serwerze jak największą liczbę graczy - może taki kompromis będzie właściwą drogą do osiągnięcia tego celu.
prawda jest taka, że decyzję ostateczną podejmiesz Ty jako Admin, a My tu piszemy tylko i wyłącznie swoje za i przeciw tematowi

Ktoś tam pisał, że zorganizowane CP, które przyjdą nie będą używać boxów tylko każdy będzie wiedział co robić i powiem Wam a ch...a prawda

Kolejna sprawa wiele osób marudzi, że jeśli będzie możliwość odpalenia tylu kont to ludzie będą grali sami itp ... Szczerze to zależy tylko od Was a nie od systemu gry

Piszecie, że problem będzie przy Rb z boxami

pozdrawiam Menda Pomisiaj

![[Image: ZvLEFZq.png]](https://i.imgur.com/ZvLEFZq.png)